Moni asia riippuu tietokoneista ja tietoliikenteestä
Tietoturvassa on kyse tietojen, tietojärjestelmien ja tietoliikenteen suojaamisesta turmeltumista, luvatonta käyttöä, häirintää, urkintaa ja muita uhkia vastaan. Yritysmaailmassa tietoturvan tarve on yleensä ilmeinen, koska tietojenkäsittelyllä on niin keskeinen osa toiminnassa. Tietokoneiden käyttö on tuonut paitsi hyötyä, myös haittoja. Vakavat häiriöt tietojenkäsittelyssä aiheuttavat erittäin suuria ongelmia.
Lisäksi tietoihin sisältyy liikesalaisuuksia ja muuta salassa pidettävää. Ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla asiakkaiden yksityisyyden turvaaminen on jo lakisääteinen velvollisuus, jonka laiminlyönnistä on seuraamuksia. Tällöin tietojen ei ole pelkästään oltava nopeasti saatavana, vaan myös niiden ei pidä olla kenen tahansa ulottuvilla.
Mutta monissa yhteyksissä tietoturvan tärkeyttä ei tunneta tai ainakaan oteta huomioon. Esimerkiksi julkisella laitoksella ei ole samanlaista intressiä salata tietojaan kuin yrityksellä. Mutta aina on joitakin tietoja, jotka on pidettävä salassa, säilytettävä ja suojattava asiattomalta muuttamiselta. Esimerkiksi oppilaitoksen opintosuoritukset viedään ATK-rekisteriin, ja on dramaattista, jos tiedot tuhoutuvat, vaikkapa ohjelmistovian takia. Siksi rekisteristä on oltava varmuuskopioita.
Yksityinen ihminen ajattelee helposti, ettei hänen kotitietokoneessaan olevista tiedoista kukaan ole kiinnostunut. Kanta voi muuttua, kun koneeseen päässyt virus on lähettänyt keksityn päiväkirjan Internetiin miljoonien ihmisten naureskeltavaksi.
Suhteellisuudentaju on tässäkin hyvä asia. Miten vakavia asioita seuraa, jos tietojärjestelmä tai sen jokin osa lakkaa toimimasta tai se joutuu rikollisen käsiin? Miten korvaamattomia tietoja voi tuhoutua tai tulla väärennetyiksi? Mihin järjestelmästä voi päästä ja mitä siellä voi tehdä? Voiko joku esimerkiksi sitä kautta tehdä tilauksia ja tilisiirtoja? Riskien arvioinnin perusteella voidaan sitten järkevästi arvioida, millaiset turvatoimet ovat tarpeen. Jos tietokonetta käytetään vain siihen, että opiskelija kirjoittaa sillä opinnäytetyötään, niin keskeisintä on taata, että käsikirjoituksesta on kunnolliset varmuuskopiot. Jos taas "henkilökohtainen" tietokone on yrityksen maksuliikennettä hoitavan työntekijän työväline, on ennen muuta estettävä se, että asiattomat pääsevät maksuliikennejärjestelmään.
 Vaikka kotikone olisikin enimmäkseen pelikoneena, sillä saatetaan ottaa yhteys työpaikan tietojärjestelmään, ja jos tietoturva ei ole kunnossa, luodaan silloin aukko firman turvamuuriin. Eli kotikonekin voi mahdollistaa suuren tietomurron.
Vaikka tietoturvan tarve ja tavoiteltava turvataso vaihtelevatkin suuresti, käytännössä kaikki tietokoneet ja tietojärjestelmät on syytä suojata ja varmistaa jollakin tapaa. Tämän moni oppii katkerasti liian myöhään, kun tietokoneen kovalevy lakkaa toimimasta eikä varmuuskopioita ole. Uuden kovalevyn saa kaupasta, lähes valmista opinnäytetyötä ei. Tietoturvan minimitason järjestäminen ei vaadi kovin suurta vaivaa.
Niin hyödyllistä kuin tietoturvan ostaminen usein onkin, ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että kaikki on sillä hoidettu. Suuri osa tietoturvaan kohdistuvista uhkista toimii ihmisten kautta. Tekniset turvatoimet eivät auta, jos ulkopuolinen saa puhelinsoitolla tietoonsa salasanoja.
Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle.
4.     Kirjaudu sivuilta ulos poistuttuasi.
6.     Älä panikoi.
7.     Varaudu pahimpaan, ota varmuuskopioita.
 
 
Tietotekniikan hankinnat kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolella. Myös Pk-yritysten tulisi ottaa tietotekniikka huomioon jo yrityksen strategiassa ja tehdä hankinnat yrityksen liiketoimintatarpeita mukaillen. Jokainen osakohta tulee olla realistinen ja tarkasti hallittu. Myös eteen tulevien viivästyksien ja ongelmien hallinta helpottuu.
Koko hankintaprosessin aikana on otettava huomioon monta asiaa. Hankkeen alkaessa on suunniteltava millaisin projektein hankintaprosessi tulisi läpikäydä, minkälainen on projektiryhmän koostumus, sekä millä aikataululla hankinta tehdään.

Jotta ehjä kokonaisuus säilyisi, on pohdittava kuinka uusi hankinta istuu jo hankittuihin laitteisiin ja muihin käytössä oleviin ohjelmistoihin ja järjestelmiin.

On kartoitettava mitä tietojärjestelmiä yrityksellä on jo käytössä ja minkälaista tietojärjestelmää tai ohjelmistoa tarvittaisiin uusien tietotarpeiden tyydyttämiseksi.

Hankintaa ja sen laajuutta suunniteltaessa on otettava huomioon yrityksen koko, toimiala ja liiketoiminnalle keskeiset toiminnot.

On valittava tarvitseeko yritys räätälöidyn ratkaisun, vai onko valmisohjelmistoissa jo ratkaisu. Tietotekniikan ulkoistamista osittain tai kokonaan tulee harkita. Onko yrityksellä resursseja huoltaa koneita itse? Yritys voi säästää kustannuksissa vuokrapalvelimen ja ulkoistettujen Internet-ratkaisujen ansiosta.
 
 
Yrityksen liiketoimintaa internettiin?
 
Internet on olennainen osa nykyaikaista viestintää. Internet mahdollistaa sen, että ihmiset ja yritykset voivat olla yhteydessä toisiinsa. Oman sisällön tuottaminen muiden nähtäväksi on suhteellisen helppoa ja halpaa. Pienyrityksen kotisivulla on aivan yhtä helppoa käydä kuin kansainvälisen suuryhtiön.
 
Yhä useammalla pk-yrittäjällä on tarve ja tietoisuus hyödyntää Internetiä liiketalouden kehittämiseen. Selkeä verkkotunnus, sähköpostiosoitteet ja kotisivu ovat olennainen osa nykyaikaista viestintää. Yrityksen kotisivut ovat käyntikortti Internetissä. Se viestii luotettavuutta ja ajantasaista asiantuntijuutta. Niin nykyiset kuin uudetkin asiakkaat saavat helposti tietoa yrityksen toiminnasta ja tuotteista. Kotisivujen kautta voidaan haluttaessa myös harjoittaa sähköistä kauppaa. Jos omat taidot eivät riitä copywriter voi suunnitella yrityksesi sivut puolestanne.
 
Jotta yritys voi hankkia Internetpalveluita on sen ensin hankittava tietokone ja siihen Internetyhteys. Yhteyden valitsemisessa tarpeet ja kustannukset ratkaisevat yhteysmuodon.
 
Jokaisella yrityksellä kokoon ja liiketoimintaan katsomatta tulisi olla selkeä verkkotunnus, jolla se saa oman identiteetin Internetissä. Yritys tunnetaan ja löydetään parhaiten omalla nimellä tai tuotemerkillä
 
Verkkotunnuslain voimaantulon jälkeen fi-verkkotunnus on pääsääntöisesti hakijan vapaasti valittavissa, eikä esimerkiksi yhteyttä hakijan toiminimeen tai toimintaan enää vaadita. Verkkotunnuksen muodolle ja sisällölle on kuitenkin säädetty tiettyjä rajoitteita. Verkkotunnus myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Verkkotunnus uusitaan maksamalla uusimismaksu ennen voimassaolon päättymistä.
 
Kun kotisivut ovat valmiit, on tietenkin tärkeää, että ne toimivat varmasti ja että niitä päivitetään säännöllisesti. Perusylläpitopaketin, joka sisältää tarvittavan levytilan, tarvittavan määrän sähköpostiosoitteita ja helppokäyttöisen ohjauspaneelin, saa hyvinkin edullisesti.
 
Mitä enemmän itse tehtävää hallinnointia on, sitä suuremmaksi yrityksen oma vastuu kasvaa.
Suorituskyky on merkittävä tekijä yrityksen tuottojen ja tulojen kannalta. Alhainen suorituskyky onkin yleisin syy asiakkaiden tyytymättömyyteen sähköiseen kaupankäyntiin perustuvilla sivustoilla. Välttyäkseen asiakkaiden menetyksiltä useimmat sähköistä kaupankäyntiä harjoittavat yritykset valitsevat palveluratkaisukseen oman vuokrapalvelimen. Vuokrapalvelimessa yhdistyvät palveluntarjoajan teknisen tuen tuomat edut omiin tarkoituksiin räätälöidyssä paketissa.